Наукові статті

Постійне посилання на фондhttps://repositary.knuba.edu.ua/handle/987654321/30

Переглянути

Результат пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 13
  • Документ
    РОЗВИТОК РИНКУ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
    (DKS Center, 2024-03-19) Романенко, О. В.
    У статті оцінено стан ринку будівельних матеріалів з урахуванням впливу військової агресії РФ на функціонування ринку, руйнування та окупації виробничих потужностей, порушення логістичних ланцюжків та зростання цін на будівельні матеріали. Визначено тенденції щодо підвищення попиту на енергоефективні будівельні матеріали та модульні залізобетонні укриття у відповідь на внесені законодавчі зміни щодо підвищення безпеки людей і покращення енергоефективності будівель. Наведено інформацію щодо планових показників державного фінансування будівельної галузі, передбачених Державним бюджетом України на 2024 рік. З метою визначення перспектив розвитку ринку будівельних матеріалів України використано результати дослідження ГО «Інститут міжнародних економічних досліджень» та державного підприємства «Укрпромзовнішекспертиза» щодо оцінки наявних в Україні потужностей з виробництва основних будівельних матеріалів для покриття попиту на етапі відбудови країни. За даними проведеного аналізу визначено передумови і фактори, що сприятимуть розвитку ринку будівельних матеріалів в Україні в умовах воєнного стану.
  • Документ
    Міжнародна торгівля : методичні рекомендації до виконання практичних робіт
    (КНУБА, 2023) Алавердян, Людмила Миколаївна; Романенко, Олеся Валеріївна
    Містять плани практичних занять, методичні рекомендації щодо підготовки до них, орієнтовні теми рефератів, список основної та додаткової літератури. Призначено для студентів спеціальності 075 «Маркетинг».
  • Документ
    МОТИВАЦІЯ ТА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ КАТЕГОРІЙНОГО МЕНЕДЖЕРА
    (ДКС-центр, 2023-11-16) Романенко, Олеся Валеріївна; Мельник, Олександр Русланович
    У статті відмічено актуальність впровадження системи категорійного управління в діяльність компаній з широким асортиментом товарів та визначено роль категорійних менеджерів у досягненні цілей компанії з метою підвищенні її конкурентоспроможності на ринку. За результатами проведеного аналізу вакансій щодо посади “Категорійний менеджер” на основних українських сайтах пошуку роботи (robota.ua та work.ua) сформульовано перелік вимог до кандидатів на посаду категорійного менеджера та складено список основних обов’язків на робочому місці. Досліджено середні рівні заробітної плати професії “Категорійний менеджер”, що пропонують роботодавці на ринку праці, за травень-жовтень 2023 року в розрізі місяців. Складено рейтинг областей України з найбільшим рівнем середньомісячної зарплати категорійного менеджера, в якому перше місце займає Київська область. Сформовано систему ключових показників ефективності (КРІ) для категорійного менеджера, запропоновано її використання компаніями з метою мотивації, контролю та оцінки результативності діяльності персоналу сфери категорійного управління.
  • Документ
    ANALYSIS OF THE VOLUME AND STRUCTURE OF HEALTH CARE SERVICES IN UKRAINE
    (FinTechAlliance, 2022-09-05) Oksana Zghurska; Nataliya Struk; Yuriy Safonov; Anna Kulik; Olesia Romanenko
    The purpose of this research article is to analyze the volume and structure of healthcare services in Ukraine in order to determine promising directions for the work of the national healthcare system, as well as to ensure the specified development parameters of the industry.To achieve this purpose, the research was conducted using the materials of the State Statistics Service of Ukraine and the data of the Ministry of Health to analyze the volume and structure of healthcare services in Ukraine in order to determine promising directions for the work of the national health care system, as well as to ensure the specified development parameters of the industry. The methodological basis of the research was made up of general and special methods, namely: system analysis with the aim of a comprehensive characterization of the strategic potential of the healthcare industry; statistical analysis (the standard deviation method) with the aim of analyzing the structure of healthcare facilities of Ukraine; the dynamics of the volume of sold products (goods, services) of business entities that provide services in health care and social protection; synthesis and comparison in diagnosing the state of the regional structure of private medicine in Ukraine and the dynamics of capital investment volumes of enterprises providing healthcare services.It has been established that at the current stage of the functioning of the healthcare market, the sources of funding for state medicine cannot fully provide the healthcare system with the necessary financial resources, introduce new methods of payment for health care and services, as well as improve the system of mandatory health insurance.Budget institutions should carry out marketing research, increase the level of comfort in the provision of healthcare services, increase the level of efficiency of the existing resource potential, especially human resources; develop, improve and diversify new types of services, and create decent conditions for organizing healthcare services.Paid healthcare services are characterized by the significant potential for growth, which is determined by the needs of the market and the population of the country. This segment of the economy is extremely promising in the direction of obtaining alternative opportunities for treatment and recovery in more comfortable conditions in accordance with the growing requirements for the quality of healthcare services and the availability of an individual approach to each patient.
  • Документ
    Дослідження алгоритму кодування шпалер різних типів за УКТЗЕД з метою їх правильного митного оформлення
    (РВВ Луцького НТУ, 2019) Захарченко, П. В.; Юдічева, О. П.; Паламарчук, О. К.
    За ДКПП рідкі шпалери мають код 20.30.12-90.00 «Фарби та лаки, інші, на основі синтетичних полімерів, н. в. і. у.», тобто вони віднесені до секції С «Продукція переробної промисловості». Під час встановлення коду за УКТЗЕД спочатку було встановлено − рідкі шпалери є нехарчовою продукцією і відносяться до хімічної продукції, тобто можуть бути класифіковані у розділі IV «Продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості». Цей розділ містить 11 груп. Аналіз приміток та пояснень до розділу IV дає можливість віднести рідкі шпалери до групи 32 «Екстракти дубильні або барвні; таніни та їх похідні, барвники, пігменти та інші фарбувальні матеріали, фарби і лаки, замазки та інші мастики; чорнило, туш». Відповідно до пояснень до групи 32, рідкі шпалери – це невогнетривкі суміші для підготовлення поверхонь. Отже, код рідких шпалер за УКТЗЕД −3214900090.
  • Документ
    Борошно зі спельти: визначення та обґрунтування тенденцій розвитку ринку, оцінка якості
    (РВВ Луцького НТУ, 2019) Алавердян, Л. М.; Юдічева, О. П.; Романенко, О. В.
    Визначено, що дослідні зразки борошна із спельти мають відмінну якість за органолептичними показниками. Порівняно із контролем - борошном пшеничним, борошно із спельти відрізняється горіховим смаком і ароматом, що позитивно вплинуло на загальну балову оцінку. Під час дослідження смаку і запаху зразків борошна методом профілювання із врахуванням визначених дегустаторами дескрипторів, було зроблено висновки про те, що зразки борошна із спельти органічної мають більш виражену гармонійність смаку і аромату. Визначено чинники, що сприяють вирощуванню спельти вітчизняними підприємствами аграрного сектору і збору врожаю, достатнього для забезпечення, як внутрішніх потреб, так і формування потужного експортного потенціалу. До них віднесено сприятливі кліматичні умови в Україні, перенасичення ринку злакових борошном з неорганічної пшениці, посилення прагнення населення до здорового харчування і безпосередньо хімічний склад спельти. Зазначено, що на сьогодні, український ринок спельти залишається вузьким і характеризується скороченням обсягів виробництва борошна з неї. В той час світові тенденції споживання продукції зі спельти та сформовані ціни її реалізації в Україні свідчать про економічну доцільність та перспективність розвитку досліджуваного напряму в українському аграрному секторі.
  • Документ
    Justification for use of two-component mixtures for cooking wheat bread
    (PC Technology Center, 2018) Kalashnyk, O.; Barabolia, O.; Mykhailova, O.; Pisarenko, S.; Yudicheva, O.; Moroz, S.; Birta, G.; Tkachenko, A.; Kyrychenko, O.; Gniti, N.
    To meet physiological needs in the diet, traditionally the main place is occupied by bread. The enterprises that produce bread offer a wide range of products that are distinguished by the use of a variety of raw materials to meet the various physiological needs of people, energy and nutritional value, flavor, weight, packaging, etc.
  • Документ
    Formation of Consumption Properties of Sweet Pepper (Capsicum Annuum L.) Sauce
    (Scientific Route OU, 2018) Dubinina, A.; Letuta, T.; Selyutina, G.; Shcherbakova, T.; Afanasieva, V.; Yudicheva, O.; Kalashnyk, O.; Samoylenko, A.
    The sauce quality was formed by mathematical modeling using general criteria of optimization of organoleptic parameters. There were also determined specific criteria of optimization of the recipe composition taking into account their daily need. As a result of the conducted studies the composition of recipe components for the sauce was optimized: sweet pepper 80 %, garlic leaves – 5 %, parsley leaves,dill – 5 %, celery leaves – 5 %, salt – 1,5 %, sugar – 0,5 %, chitosan – 0,5 %. There were studied organoleptic parameters of the developed sauce, characterized by a pleasant bright-green color, homogenous paste-like consistence, pleasant taste and smell. The used stabilizing factors allowed to get the sauce with the increased content of essential factors of nutrition. They participate in the increase of protective forces of the organism, so allow to recommend them in prophylactic, child and dietary nutrition.
  • Документ
    Органолептичне оцінювання хліба пшеничного, збагаченого продуктами переробки гарбуза
    (Видавництво Львівського торговельноекономічного університету, 2020) Юдічева, О. П.; Калашник, О. В.; Мороз, С. Е.; Рибалко, О. А.; Корсун, А. В.
    Одним із перспективних напрямів підвищення якості, безпечності, харчової цінності та засвоювання, розширення асортименту, збагачення нутрієнтами хліба та хлібобулочних виробів є використання нових нетрадиційних видів рослинної сировини, яка містить збалансований комплекс мінеральних речовин, вітамінів та інших біологічно цінних сполук, а також характеризується високими поживними, смаковими та іншими властивостями. Водночас важливе значення мають органолептичні властивості виробів, що одержані за новими рецептурами. Особливого значення набуває флейвор – комплексне відчуття у порожнині рота людини, яке виникає під час дегустації і зумовлене смаком, запахом і текстурою. За профілем флейвору можна визначити вплив складу сировини, умов зберігання, технології виготовлення на смаковитість хлібобулочних виробів. Метою дослідження була розробка рецептури та оцінка показників споживних властивостей хлібобулочного виробу функціонального призначення з рослинними добавками. Особливість даного дослідження - вивчення різних різновидів і сортів гарбуза, а також можливість їх застосування для збагачення хлібобулочних виробів пектиновими речовинами, вітамінами, зокрема ß – каротином. Для визначення впливу напівфабрикатів, виготовлених із гарбуза, на показники якості хліба пшеничного проводили пробне випікання за загальноприйнятою методикою наукових досліджень в акредитованій лабораторії якості зерна Полтавської державної аграрної академії.
  • Документ
    Stabilization of the natural color of sweet pepper (Capsicum annuum L.) during its processing
    (PC Technology Center, 2018) Дубініна, А. А.; Летута, Т. М.; Щербакова, Т. В.; Селютіна, Г. А.; Афанасьєва, В. А.; Юдічева, О. П.; Калашник, О. В.; Самойленко, А. А.
    Among the vegetable plants that make up the diet of humans, pepper occupies one of the main places as its fruits possess not only the high taste, dietary and nutrient properties, but they are also distinguished by the elevated content of vitamins and other bioactive substances (BAS).