Взаємозалежність конструктивних і розрахункових схем будівлі

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2021
Автори
Кріпак, Володимир
Колякова, Віра
Заголовок журналу
Журнал ISSN
Назва тому
Видавець
КНУБА
Анотація
На стадії проектування дуже важливим для формування надійності любої будівлі являється етап формування розрахункової моделі будівлі, який являється основою для конструювання її несучих елементів. Основним на цьому етапі являється адекватність прийнятої розрахункової моделі дійсній конструктивній схемі. Дуже важливою умовою для оцінки дійсної роботи будівлі, являється врахування спільної роботи верхньої частини будівлі (каркасу) з фундаментами і ґрунтовою основою. У статті на прикладі 9-ти поверхової будівлі паркінгу, побудованої на початку 2000 років на площі Перемоги в м. Києві розглянуто деякі проблеми в роботі конструкцій, які пов’язані з вибором розрахункових моделей, використаних при їх проектуванні. Чисельними дослідженнями з використанням ПК ЛІРА-САПР проаналізовано вплив спільної роботи каркасу і фундаментів на зусилля на їх контакті. Виявлено, що: - вплив спільної роботи каркасу і фундаментів суттєвий і роявляється тільки в межах декількох нижніх поверхів каркасу; - врахування нелінійної роботи залізобетонних конструкцій в більшості випадків суттєво знижує розрахункові зусилля в пікових точках – концентраторах; - в процесі проектування необхідно розглядати і аналізувати варіантні конструктивні рішення системи.
Опис
Ключові слова
кафедра залізобетонних і кам'яних конструкцій, надійність, колона, фундамент, напружений стан, моделювання, чисельні методи, reliability, column, foundation, stress, modeling, numerical methods
Бібліографічний опис
Кріпак В. Взаємозалежність конструктивних і розрахункових схем будівлі / В. Кріпак, В. Колякова // Будівельні конструкції. Теорія і практика : зб. наук. праць / Київ. нац. ун-т буд-ва і архіт. ; гол. ред. О. Д. Журавський. – Київ : КНУБА, 2021. – Вип. 8. – С. 17 – 24. – Бібліогр. : 9 назв.
Зібрання