Зворотний осмос – як метод доочистки питної води на локальному рівні

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2022-02
Автори
Кравченко, Марина Василівна
Заголовок журналу
Журнал ISSN
Назва тому
Видавець
ІТТА
Анотація
Однією з основних складових екологічної безпеки країни є якість питної води, адже саме вона, безпосередньо, впливає на стан здоров’я населення. При вирішенні цієї проблеми, на рівні зі зміною інфраструктури водопостачання, окреме місце займають методи підготовки питної води, особливо, на локальному рівні. Зворотний осмос є баромембранним процесом, який найбільш часто використовується серед мембранного розділення. Його широко застосовують для обезсолювання (опріснення) всіх типів вод на установках від дрібних побутових до крупних промислових, а особливо – для доочистки питної води на локальному рівні. Процес добре відпрацьований як з точки зору його організації, так і апаратурного оформлення. Мембранна фільтрація отримує все більшу популярність і в побутовому використанні завдяки надійності, компактності, зручності в експлуатації і, звичайно ж, стабільно високій якості отриманої води. Підтверджено та обґрунтовано вплив основного елементу зворотного осмосу – мембрани на зміну якісного і кількісного складу питної води, а саме: вплив на співвідношення і концентрацію фундаментальних компонентів Ca2+ і Mg2+; вплив на значення показника рН, яке, в процесі коригування складу питної води, значно знижується; підтверджено, що в процесі зворотного осмосу відбувається вимивання органічних речовин із шарів мембрани у питну воду.
Опис
Ключові слова
кафедра охорони праці та навколишнього середовища, зворотний осмос, екологічна безпека, питна вода, мембранні технології
Бібліографічний опис
Кравченко М. В. Зворотний осмос – як метод доочистки питної води на локальному рівні / М. В. Кравченко // Актуальні проблеми, пріоритетні напрямки та стратегії розвитку України : тези доповідей ІV Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції, м. Київ, 10 лютого 2022 р. ; редкол. : О. С. Волошкіна (гол. ред.) [та ін.] – Київ. : ІТТА, 2022. – С. 113 – 116. - Біблітгр : 5 назв.