Климатический фактор влияющий на формирование торгово-развлекательных комплексов

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2018
Автори
Алимадад, Солтани Али
Заголовок журналу
Журнал ISSN
Назва тому
Видавець
КНУБА
Анотація
Клімат одна з найважливіших чинників, які впливають на формування функціонально-планувальних та архітектурно-просторових вирішень торговорозважальних комплексів (ТРК). У статті серед факторів, що впливають на формування архітектури всіх будівель можна виділити дві значні групи: основні та додаткові фактори. До основних (тобто універсальних, що впливають на архітектуру будівель всіх типів) можна віднести: соціальноекономічні, природно-кліматичні та містобудівні фактори. Природа і клімат Ірану характеризуються своєю різноманітністю і навіть різким контрастом. Тому, виходячи з температурно-вологісного режиму і режиму інсоляції, інтенсивності опадів і переважаючих сезонних вітрів в роботі виділені шість характерних природно-кліматичних зон (ПКЗ): 1 зона вологого субтропічного клімату (південне узбережжя Каспійського моря); 2 зона гірсько-степового і гірсько-лісового клімату (західний Іран); 3 зона гірського напівпустельного клімату (північний і північно-східний Іран); 4 зона гірського сухого субтропічного клімату (південний Іран); 5 зона клімату субтропічних пустель (Іранське нагір'я і Горган-Атрекская незмінність); 6 зона клімату південних і субтропічних пустель (набережна Перської і Оманської затоки). Виходячи з цього можна ефективно формувати архітектуру ТРК, а також здійснювати реконструкцію і реновацію ринків і ринкових площ Ірану. В статті автор детально розглядає вплив кожної кліматичної зони на формування архітектури торгово-розважальних комплексів.
Опис
Ключові слова
кафедра основ архітектури і архітектурного проектування, фактори, торгово-розважальні комплекси, природно-кліматичні зони, містобудівні аспекти, реконструкція, factors, shopping and entertainment complexes, natural and climatic zones, town-planning aspects, reconstruction
Бібліографічний опис
Алимадад Солтани Али. Климатический фактор влияющий на формирование торгово-развлекательных комплексов / Солтани Али Алимадад // Містобудування та територіальне планування : наук.-техн. зб. / Київ. нац. ун-т буд-ва і архіт. ; гол. ред. М. М. Осєтрін. - Київ : КНУБА, 2018. - Вип. 67. - С. 433-438. - Бібліогр. : 7 назв.
Зібрання