Способи побудови градуювальної залежності та оцінки її параметрів при неруйнівному контролі міцності бетону на стиск

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2010
Автори
Ловейкін, Сергій Олександрович
Ярас, Володимир Ігорович
Заголовок журналу
Журнал ISSN
Назва тому
Видавець
КНУБА
Анотація
Основою для проведення контролю міцності бетону на стиск в збірних чи монолітних конструкціях є інформація про випробування серії контрольних зразків, що виготовлялись з тих же замісів бетонної суміші, що і конструкції. Стандартний контроль передбачає оцінку міцності бетону за випробуванням даних зразків на пресі – по-суті, це є контроль лише бетонної суміші, з якої виготовляються конструкції. Неруйнівний контроль оцінює міцність бетону в самих конструкціях за виміряними на ньому значеннями непрямого показника, а серія контрольних зразків необхідна для встановлення градуювальної залежності між прямим і непрямим показником міцності. Будь-яке статистичне дослідження починається з формування вибірки, за результатами випробувань якої оцінюються властивості всієї генеральної сукупності. У випадку неруйнівного контролю міцності бетону вибірка проводиться двічі: для побудови градуювальної залежності шляхом відбору проб із замісів бетонної суміші; під час вимірювання непрямого показника в генеральній сукупності конструкцій. Основними вимогами до даних вибірок є випадковість, рівномірність по об’єму генеральної сукупності і достатня повнота. Використання неруйнівних методів значно спрощує процедуру контролю у випадку великих об’ємів продукції, що виготовляється за єдиною технологією, а також підвищує його точність (за рахунок вимірювання безпосередньо в конструкціях), але тільки за умови, що градуювальна залежність будується на основі коректної вибірки і за методикою, що описана в стандартах на неруйнівні методи контролю міцності бетону [1, 2]. Проте окремі важливі положення даної методики не конкретизовані в стандартах, і досліднику доводиться приймати власні рішення на етапі побудови градуювальної залежності, від яких, як показує досвід неруйнівного контролю на багатьох об’єктах будівництва, точність контролю може помітно змінюватись.
Опис
Ключові слова
кафедра електротехніки та електроприводу, неруйнівний контроль, контроль міцності, міцність бетону, неруйнівний метод, градуювальна залежність
Бібліографічний опис
Ловейкін С. О. Способи побудови градуювальної залежності та оцінки її параметрів при неруйнівному контролі міцності бетону на стиск / С. О. Ловейкін, В. І. Ярас // Техніка будівництва : наук.-техн. журн. / Київ. нац. ун-т буд-ва і архіт. ; гол. ред. І. І. Назаренко. - Київ : КНУБА, 2010. - № 24. - С. 52 - 55. – Бібліогр. : 6 назв.
Зібрання