Вип. 84

Постійний URI для цього зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 13 з 13
  • Документ
    Кутові характеристики лінійного двигуна з явнополюсним якорем приводу вібратора
    (КНУБА, 2014) Бондар, Р.
    Розглянуто вібратор з приводом від лінійного двигуна зворотно-поступального руху з явнополюсним якорем та наведено його математичну модель. На підставі рівняння для реактивної складової електромагнітної сили визначено механічну роботу та показано її залежність від фазового кута коливань. За допомогою імітаційної Simulink-моделі отримано основні характеристики вібратора з приводом від лінійного двигуна в залежності від фазового кута коливань та виявлено тенденції, що підтверджують результати проведеного математичного аналізу.
  • Документ
    Визначення геометричних параметрів ударного руйнування грунтів при впорядкованому русі робочого органа
    (КНУБА, 2014) Фомін, А.; Костенюк, О.; Тетерятник, О.; Боковня, Г.
    За ударного руйнування ґрунтів сформований структурований рух ударників, які окрім ударного руху, мають коливання в поперечній площині. Структурований рух дає можливість регулювати величину площі контакту ударника з ґрунтом в процесі удару, що в свою чергу дозволяє керувати потоками енергії у просторі і часі, яка передається на ґрунт в ударному процесі. Визначені залежності між геометричними параметрами ударника і його структурованого руху, що дають можливість перерозподіляти енергію удару в залежності від фізико-механічних характеристик ґрунтів з метою підвищення ефективності ударного руйнування робочих середовищ.
  • Документ
    Аналіз стохастичних математичних моделей рельєфу при взаємодії рушія розпушувача з поверхнею грунту
    (КНУБА, 2014) Горбатюк, Є.; Міщук, Д. О.; Пристайло, М. О.; Горбатюк, М.
    Найбільш ефективним способом руйнування мерзлих і скельних грунтів з точки зору продуктивності машин і собівартості розробки грунту є горизонтальне пошарове розпушування навісними розпушувачами на базі потужних тракторів. Одним із шляхів підвищення ефективності розпушувального агрегату є удосконалення його системи керування.
  • Документ
    Оптимізація параметрів робочого процесу одноківшевих екскаваторів у складних гірничо-геологічних умовах
    (КНУБА, 2014) Богуславський, В.
    Виконано аналіз причин зниження продуктивності роботи одноківшевих екскаваторів в умовах налипання і намерзання грунту, а також інтенсивного зношування робочих органів. Розроблена математична модель зміни продуктивності екскаваторів. Запропонована методика вибору оптимальних параметрів робочого процесу одноківшевих екскаваторів та інших машин для земляних робіт у складних гірничо-геологічних умовах.
  • Документ
    Кільцевий бур з кулачковим двопрофільним кернопідрізним пристроєм
    (КНУБА, 2014) Смірнов, В.; Головань, В.; Кривенда, В.
    Наведено рекомендації по конструюванню нового кільцевого робочого органа бурильних машин з кернопідрізним кулачковим пристроєм. Робочий орган складається із кільцевого бура, в нижній частині якого над грунторуйнівним вінцем монтуються кулачкові двопрофільні пристрої, що, врізаючись в грунт при зворотному обертанні, відокремлюють та захоплюють керн. Використання кулачкових кернопідрізних пристроїв нової конструкції забезпечує можливість прискорення процесу підрізання та видалення із свердловини керна, та підвищує продуктивність буріння.
  • Документ
    Зниження енергоємності розробки грунту наконечником розпушувача
    (КНУБА, 2014) Пелевін, Л. С.; Карпенко, М.; Лаврик, С.; Щербина, Т.
    Проведено порівняльний розрахунок енергоємності розробки грунту простим гострим наконечником та активним наконечником розпушника. Розроблено конструкцію активного наконечника, який зменшує динамічні навантаження на стояк з одночасним зниженням енергоємності розробки ґрун¬ту.
  • Документ
    Дослідження процесу руйнування матеріалу в камері подрібнення вібраційної щокової дробарки
    (КНУБА, 2014) Назаренко, І.; Міщук, Є. О.
    Розроблена модель руйнування матеріалу в камері дроблення вібраційної щокової дробарки. Приведені залежності для розрахунку двох напружено-деформованих станів матеріалу при його руйнуванні: до утворення тріщини і після утворення тріщини. Дана оцінка процесу руйнування після утворення тріщини в матеріалі.
  • Документ
    Визначення параметрів взаємодії полімерно-абразивної щітки (ПАЩ) з металевою поверхнею
    (КНУБА, 2014) Мачишин, Г. М.; Абрашкевич, Ю. Д.; Пристайло, М. О.; Щербина, Т. Ф.
    Використання полімерно-абразивних щіток як робочих органів ручних кутошліфувальних машин дає можливість виконувати операції з очищення вузлів і деталей будівельних машин без завальцювання волосяних тріщин. Наведені в роботі залежності дозволяють вибирати ручну машину з мінімальними енерговитратами в залежності від частоти обертання ПАЩ та натягу волокна відносно поверхні.
  • Документ
    Исследование движущих сил в механизме изменения вылета стреловой системы крана
    (КНУБА, 2014) Ловейкин, В.; Паламарчук, Д.
    Представлені результати теоретичного дослідження рушійних сил в рейковому механізмі зміни вильоту врівноваженої шарнірно-зчленованої стрілової системи портального крана МАРК-40. Дослідження крутного моменту електродвигуна і зусиль в зубчастій рейці проведені за умови руху стрілової системи за оптимальними законами, які дозволяють здійснювати горизонтальне переміщення вантажу з мінімальними коливаннями. Визначення рушійних сил приводу проведено з використанням принципу можливих переміщень.
  • Документ
    Новий метод аналізу перехідних процесів та нелінійних хвилеутворень у протяжних гірничих транспортних машинах
    (КНУБА, 2014) Човнюк, Ю.; Діктерук, М.; Почка, К.
    У статті запропоновано новий метод аналізу перехідних процесів та нелінійних хвилеу творень у протяжних гірничих транспортних машинах. Моделлю обрано подовжньо-деформівний пружний стрижень, що зв’язаний з основою силами сухого, в'язкого та нелінійно-в'язкого тертя.
  • Документ
    Дослідження процесу розвантаження грунту з ковша скрепера з напівкруглим днищем
    (КНУБА, 2014) Хмара, Л.; Спільник, М.
    У статті розглядаються дослідження з розвантаження ґрунту з традиційного ковша скрепера і з ковша скрепера з напівкруглим днищем і розвантаженням маятникового типу. Проведено дослідження розвантаження із застосуванням кольорових шарів грунту. Встановлено, що використання напівкруглого днища в ковші скрепера дозволяє знизити силові та енергетичні витрати при розвантаженні.
  • Документ
    Моделювання процесу копання грунту телескопічним робочим обладнанням одноківшевого гідравлічного екскаватора
    (КНУБА, 2014) Хмара, Л.; Дахно, О.
    В статті розглядаються питання, пов’язані з плануванням всебічних багатофакторних експериментальних досліджень процесу копання ґрунту телескопічним робочим обладнанням. Запропонована конструкція спеціального стенда для проведення цих досліджень та розроблена конструкція моделі телескопічного робочого обладнання одноківшевого гідравлічного екскаватора, а також запропоновані рівняння регресії для чотирьох факторів.
  • Документ
    Вдосконалення методу кепстра в акустичній діагностиці технічного стану будівельних машин і механізмів
    (КНУБА, 2014) Човнюк, Ю.; Діктерук, М.; Почка, К.
    Наведений у роботі підхід дозволяє вдосконалити та уточнити інформативні діагностичні ознаки у задачах акустичної діагностики технічного стану будівельних машин і механізмів за методом кепстру. Сполучення останнього з методом фазових портретів (класичного та вищих порядків) дає змогу виявити основні динамічні процеси (та їхні характеристики), що відбуваються всередині машин/механізмів та більш точно визначати параметри їхнього технічного стану.