Принципы ландшафтного формирования архитектурной среды - Товбич, В.В.; Вязовская А.В. (КНУБА, 2010)
У статті розглядаються актуальні проблеми взаємодії архітектурного середовища та ландшафтів. Провідні закордонні архітектори наполягають на необхідності ландшафтного формування архітектурного середовища для боротьби з негативними наслідками процесів урбанізації. Установлено, що на початку двадцять першого століття ландшафт, а не архітектура, стає основою міського середовища, але не в якості території для розміщення архітектурних об'єктів, а як модель для формування архітектурного середовища. На основі існуючих теоретичних і практичних робіт у даному напрямку сформульовані основні принципи ландшафтного формування архітектурного середовища: принцип єдності ландшафту та архітектури, принцип функціональної подвійності, принцип підземної інтеграції, принцип толерантності, принцип мінливості.
Keywords: ландшафт; архітектурне середовище; ландшафтне мислення