Стохастичні параметричні коливання пружних систем з урахуванням їх попередніх станів - Ворона, Ю. В.; Лук’янченко, О. О.; Костіна, О. В. (КНУБА, 2014)
Побудова редукованих моделей стохастичних параметричних коливань пружних систем з урахуванням їх попередніх станів виконана на основі методів скінченних елементів, узагальнених координат, асимптотичного методу і функціонального підходу. Задача стохастичної стійкості сформульована в середньому відносно моментних функцій фазових координат першого порядку. Задача розв’язана за допомогою 7-стадійного безперервного методу Рунге-Кутта 5-го порядку і вкладених формул Дормана-Прінса. В якості прикладу досліджена стохастична стійкість параметричних коливань пружної системи з одним ступенем вільності з урахуванням її попередніх станів.
Keywords: параметричні коливання; стохастична стійкість; моментні функції; редукована модель