Задача розміщення регуляторів подачі цільового продукту при проектуванні інженерних мереж - Полтораченко, Наталія Іванівна (КНУБА, 2019)
Проведено аналіз сучасного стану інженерних мереж та задач, які необхідно розв'язати при їх проектуванні. Наведено аргументи щодо актуальності сформульованої задачі. Розглянуто питання оптимізації розташування регуляторів подачі цільового продукту при проектуванні інженерних мереж з урахуванням надійності забезпечення споживачів цільовим продуктом. Запропоновано топологічну модель території проектування, введено функції належності, які характеризують ступінь забезпечення споживачів цільовим продуктом. При побудові математичної моделі використано підхід до оптимізації синтезу резервних інженерних мереж “у малому”, коли з критерію оптимальності виключається математичне сподівання втрат, але в систему обмежень включаються нерівності, що дозволяють перевірити систему на надійність функціонування. В роботі побудовано математичну модель задачі розміщення регуляторів, яка дає змогу використовувати апарат бульового програмування. Сформульовано умови застосування запропонованої моделі.
Keywords: інженерна мережа; регулятори цільового продукту; математична модель; нечіткість інформації; бульові змінні