Дослідження стійкості структури орбітального угруповання та безпеки польотів космічних апаратів - Білобородов, Олег Олександрович (КНУБА, 2016)
Увага провідних країн світу до забезпечення переваги в космічному просторі потребує здійснення постійного контролю безпеки функціонування національних космічних апаратів. Прогнозування орбітального руху дозволяє завчасно вживати заходи щодо зниження імовірності зіткнення космічних засобів. Формалізовано необхідну і достатню умови зіткнення космічних об’єктів на навколоземних орбітах. Для оцінки безпеки польотів окремих класів космічних апаратів проведено моделювання руху діючих космічних апаратів видової розвідки та дистанційного зондування Землі. Наведено результати дослідження довгострокових тенденцій взаємного розташування космічних апаратів на орбітах, а також обґрунтування і формалізація оптимізаційного завдання здійснення маневрів з метою уникнення небезпечних наближень космічних апаратів.
Keywords: аналіз космічної обстановки; орбітальне угруповання; перехоплення; зіткнення; 629.783