Koncepcje i czynniki rozwoju regionalnego na przykładzie spuścizny pocysterskiej Dolnego Śląska - Marcinów, Teresa (Бескиди, 2019)
Współczesne podejście do rozwoju regionalnego w znacznym stopniu koncentruje uwagę na uwarunkowaniach kulturowych i społecznych. W świecie przesyconym procesami o charakterze globalnym opieka nad dziedzictwem kulturowym wymaga kreatywnego wykorzystania materialnych i niematerialnych zasobów lokalnych dla kształtowania rozwoju i powiązań społeczno-gospodarczych.
Keywords: polityka regionalna; 332.14(437.3)