Аналіз проблеми пошкодження фасадних систем унаслідок військових дій - Молодід, Олександр; Піпа, Володимир (КНУБА, 2025)
У результаті російської агресії цивільна інфраструктура України зазнала масштабних руйнувань і пошкоджень. Фасадні системи теплоізоляції виявилися нестійкими і вразливими до таких впливів. Для відновлення пошкоджених систем, а також перед влаштуванням нових, актуальним є аналіз причин руйнування та ушкоджень. У публікації проаналізовано характер руйнувань та поведінка відомих фасадних систем унаслідок позапроєктних впливів. Усі розглянуті й проаналізовані системи теплоізоляції та їх пошкодження, в залежності від призначення будівлі та її висотності, у своїй структурі мають шар теплової ізоляції з мінеральної вати або пінополістиролу. При візуальному обстежені пошкоджень помітно, що системи теплоізоляції на основі пінополістиролу мають більшу площу ушкоджень за рахунок пожеж, що виникають і стрімко розповсюджуються від влучання БПЛА або ракет. У зв’язку з цим виникає потреба у розробленні чи вдосконалені конструктивно-технологічних рішень з швидких протиаварійних заходів та заходів з повного швидкого та надійного відновлення пошкоджених фасадних систем.
Keywords: конструкції зовнішніх стін із фасадною теплоізоляцією; пошкодження у наслідок військових дій; моніторинг; аналіз; безпека; відновлення; експлуатаційна придатність; капітальний ремонт; реконструкція