Архитектурная организация жилых зданий в условиях сложного рельефа (3 -18,5) - Ксенофонтова, И. В. (КНУБА, 2008)
Аналіз показує, що звичайні типи багатоквартирних будинків, що створені для будівництва на рівнинному рельєфі, не підходять для забудови схилів, тому що і прив’язка типових проектів, і інженерна підготовка схилів для розміщення цих будинків дуже трудомісткі і дорогі. Особливості рельєфу примусили створити спеціальний тип житлової забудови на схилах - житлові будинки терасного типу. Слід сприймати освоювання ландшафту як вольове рішення, при якому за допомогою архітектурних форм встановлюється просторовий зв’язок між архітектурою і ландшафтом. Таке рішення стосується визначення об’ємів і їх зв’язку з ландшафтом, а також метода їх розміщення по відношенню до рельєфу місцевості. Освоєння ландшафту передбачає стратегію використання території, що враховує реальну цінність ділянки і її потенційні можливості. Це виражається створенням архітектурних форм, які визначають межі і намічають структуру проектуємого об’єкту. Освоєння ландшафту припускає ясний і мотивований вибір рішення, але це не значить, що існує єдине можливе рішення в кожному випадку або що одне із них не може опинитися кращим за інші.
Keywords: застройка жилищная на склонах; рельеф равнинный; освоение ландшафта; формы архитектурные; 728.1