Маркетингова трансформація та персональний продаж: нові виклики для менеджера архітектурно-будівельної компанії - Ковпака, Д. О.; Кубанов, Р. А. (ЕКОІНВЕСТКОМ, 2025)
У сучасному архітектурно-будівельному бізнесі відбувається глибока трансформація маркетингових підходів, що зумовлена зміною поведінки споживачів, цифровізацією комунікацій та зростанням конкуренції. Традиційні моделі просування, орієнтовані на продукт, поступаються місцем клієнтоцентричним стратегіям, де персональний продаж відіграє ключову роль. Менеджер архітектурно-будівельної компанії вже не просто реалізує комерційну пропозицію - він виступає як консультант, переговорник і носій брендових цінностей, здатний адаптуватися до індивідуальних запитів клієнта.
Keywords: персональний продаж; маркетингова трансформація