Очистка стічних вод від сполук хрому з організацією оборотного водопостачання підприємств - Пахомов, Дмитро; Кочетов, Геннадій Михайлович; Ємчура, Богдан (КНУБА, 2019)
Стічні води гальванічних виробництв є небезпечним техногенним забруднювачем навколишнього середовища. Тому розвиток сучасного суспільства вимагає застосування ефек-тивних ресурсозберігаючих технологій їх очистки з метою збереження довкілля. Особлива ува-га наразі приділяється комплексній переробці промислових стічних вод від високотоксичних сполук хрому на сучасних промислових підприємствах. Досліджено переробку стічних вод лінії хромування гальванічних виробництв методом феритизації, який забезпечує як належний сту-пінь їх очистки, так і подальшу утилізацію відходів очищення води. Розроблено експеримента-льний ферит-реактор. Визначено вплив на процес комплексної очистки промивних стічних вод методом феритизації одного з головних чинників, який визначає перебіг процесу – співвідношення вихідних концентрацій іонів хрому i феруму. Показано, що очищена феритним методом промивна вода, яка містить 50 мг/л сполук хрому, має високий ступінь очистки води від сполук важких металів ( > 99,5%) і відповідає вимогам повторного використання на виробництві. Ви-конано дослідження фазового складу осадів очистки води рентгенографічним методом. Показа-но, що практично нерозчинний і хімічно стійкий осад має кристалічну структуру і феромагніт-ні властивості при співвідношеннях Fe/Cr в інтервалі 8:1 – 15:1. Такі відходи водоочистки при-йнятні до утилізації, що дозволяє уникнути втрат цінного та водночас токсичного металу – хрому. Розроблена очистка стічних вод запобігає забрудненню навколишнього середовища, забезпечує ефективне і раціональне використання сировини в системі гальванічного виробництва.
Cleaning of waste water from chrome compounds with organization of reverse water supply of enterprises
Keywords: феритизація; оборотне водопостачання; сполуки хрому; осад; ferritization; circulating water supply; chromium compounds; sediment