Нова версія тлумачення імені Хорив, одного із братів – засновників Киева та текстової моделі його бойового символа в аспекті ретроспективного протодизайну - Горбик, О. Р.; Дончук, О. В. (КНУБА, 2015)
В статті подаються нові версії гіпотези тлумачення давньо- слов’янського імені Хорив, молодшого із братів–засновників Києва від назви бойового символа–«хоругва», яку з почестю носив князь. Розглядається можливість походження імені – прізвиська із слова «хоругва» в сучасному українському значенні «хоружний», тоб-то прапороносець. Розроблені варіанти текстових моделей хоругви з позицій ретроспективного протодизайну з метою подальших графічних і реальних відтворень.
Keywords: археологічні знахідки; варіант; версія; гіпотеза; град; зброя; засновник; Київ; Кий; князь; легенда; літопис; Либідь; місто; модель; прослов’яни; ретроспективний протодизайн; тотальний дизайн; Україна; Хорив; хоругва; хоружний; Щек; 7.026:94(477-25):930.2