Метавсесвіт як платформа для залучення молоді української діаспори до міського планування для відбудови України - Москаленко, Олександра; Беспалов, Дмитро (КНУБА, 2025)
Стаття присвячена аналізу потенціалу метавсесвіту як інноваційної платформи для залучення молоді української діаспори до планування населених пунктів. Базуючись на методологічних підходах е-партисипації [1] та дослідженнях викликів і перспектив публічної участі у метавсесвіті [2; 5], обґрунтовується необхідність інтеграції цифрових інструментів у практики містобудування. Розглянуто роль метавсесвіту як комунікаційної платформи для органів місцевого самоврядування [4] і як механізму включення діаспори у формування міського розвитку України [7]. Використання віртуальних середовищ дозволяє долати географічні бар’єри та створювати простір для громадських діалогів. З урахуванням українського контексту [6] підкреслюється потреба адаптації світових практик до локальних умов.
Keywords: метавсесвіт; е-партисипація; міське планування; українська діаспора; молодь; цифрова демократія