Чисельне вирішення задач однофазної неізотермічної фільтрації - Фуртат, І. Е.; Кравчук, О. М. (КНУБА, 2017)
Створення геотермальних циркуляційних систем передбачає прогнозовану оцінку ефективності її роботи. Важливе місце в цьому займають дослідження процесів тепломасопереносу в підземному колекторі чисельним методом. У даній роботі розглянута математична модель процесу теплообміну і фільтрації термальної води в пласті та запропонована методика чисельного вирішення задачі неізотермічної фільтрації, яка базується на методі додаткових джерел. Метод полягає в тому, що в нелінійних диференціальних рівняннях теплопровідності та фільтрації можна виділити лінійну й нелінійну частини та представити їх у вигляді лінійних рівнянь з розподіленими джерелами. Верифікація даної методики буде проведена в подальших дослідженнях. Результати роботи можуть бути використані для визначення та вдосконалення термодинамічних параметрів систем перетворення геотермальної енергії
Численное решение задач однофазной неизотермической фильтрации
Numerical Solution of Problems of Single-Phase NonIsothermal Filtration
Keywords: математичне моделювання; геотермальна циркуляційна система; температурне поле; неізотермічна фільтрація; 620.91:004.94