Чинники процесу міграції радіонуклідів у ґрунті - Чапля, Є. Я.; Лянце, Г. Т.; Чернуха, О. Ю.; Гончарук, В. Є. (Юстон, 2017)
В роботі проаналізовано чинники процесу міграції радіонуклідів у різних типах ґрунтів внаслідок радіоактивного забруднення після аварії на Чорнобильській АЕС. Показано, що міграція радіонуклідів у ландшафті розвивається на тлі суперечливої взаємодії двох груп чинників. Одна група визначає переважно винесення з ґрунтів радіонуклідів і розвиток процесів самоочищення ландшафтів. Це чинники стоку і змиву, а також ті, що регулюють кислотність та інші параметри ґрунтів, які сприяють переходу радіонуклідів у рухомі форми. Друга група чинників діє на утримання радіонуклідів на місці випадання та зумовлює радіоекологічну ємність ландшафтів. Це наявність у ґрунті і товщі ґрунтоутворюючих порід гумусу, глинистих мінералів, а також ландшафтно-геохімічних та біогеохімічних бар’єрів.
Keywords: радіонуклід; ґрунт; потік фільтрації; дифузія; фактор; гідрографічна мережа; УДК 631.95: 632.12