Використання водню в двигунах внутрішнього згоряння будівельних машин як шлях до зниження викидів у зеленому будівництві - Міщук, Дмитро; МІщук, Євген; Балака, Максим (КНУБА, 2026)
У роботі розглянуто перспективи використання водню в двигунах внутрішнього згоряння будівельних машин як одного з напрямів декарбонізації будівельної галузі. Проаналізовано переваги та обмеження технології Hydrogen ICE, особливості процесу згоряння водню, проблеми утворення оксидів азоту та шляхи їх зниження. Оцінено енергетичну ефективність виробництва, зберігання та використання водню, а також екологічні аспекти застосування "зеленого водню". Показано, що водневі двигуни можуть стати проміжним етапом переходу до низьковуглецевих технологій у будівельній техніці за умови розвитку відповідної енергетичної інфраструктури.
Keywords: Водень; Hydrogen ICE; Двигун внутрішнього згоряння; Будівельна техніка; Декарбонізація; Зелене будівництво; Зелений водень; Викиди CO₂; Оксиди азоту; Енергоефективність; 621.43