Синергетичний характер взаємодії технічних систем з робочим середовищем - Пелевін, Л. Є.; Фомін, А.; Костенюк, О.; Тетерятник, О.; Боковня, Г. (КНУБА, 2013)
Розглядаються процеси деформування і руйнування робочих середовищ у якості єдиної синергетичної системи, при русі якої відбувається динамічна взаємодія елементів цієї системи та утворюються прямі та зворотні зв'язки між її елементами. Також організовуються адаптаційні процеси між елементами комплексу при русі систем, що визначають кількісний і якісний характер цього руху. Наведені конструкції та принцип дії адаптаційних технічних систем та ефективність їх взаємодії з робочим середовищем, враховуючи вид адаптаційного зв'язку.
Synergetic character of interaction adaptation the technical systems with working environment
Keywords: синергетична система; адаптаційний зв'язок; залежна активізація; незалежна активізація; технічна система; синергетическая система; адаптационная связь; зависимая активизация; независимая активизация; техническая система; synergetic system; adaptive communication; dependent activation.; independent activation; technical systems