Техноємність та екологічна стійкість міських водних об’єктів Києва - Старжинський, Павло; Прокопенко, Ігор (КНУБА, 2025)
Запропоновано метод оцінювання техноємності (ІТЄ) та екологічної стійкості міських водних об’єктів на прикладі р. Дніпро в межах Києва. Підхід поєднує індекс забруднення води (ІЗВ), біотичні індикатори та ІТЄ, що відображає здатність системи протистояти техногенному навантаженню. Досліджено три секції міського градієнта (вище, у межах і нижче Києва) за допомогою ГІС і непараметричних тестів. Виявлено «гарячі точки» зі зниженим ІТЄ (<0,4) та підвищеним ІЗВ (>3,5), пов’язані з техногенними впливами та поверхневим стоком. Розроблено матрицю управлінських рішень для модернізації очисних споруд і впровадження зелених інфраструктур. Інструментарій придатний для проєктування інженерних мереж і підвищення екологічної безпеки.
Keywords: урбанізовані водні об’єкти; індекс техноємності (ІТЄ); індекс забруднення води (ІЗВ); міське водовідведення; зелені інфраструктури; р. Дніпро; Київ