Автоматизована система статистичної віброударної діагностики електротехнічного обладнання - Городжа, Костянтин Анатолійович (КНУБА, 2013)
Дисертація присвячена питанням розробки статистичних методів визначення фактичного технічного стану електротехнічного обладнання на основі вимірювання та аналізу сигналів вібрацій, збуджених ударним способом у їх конструктивних елементах, а також автоматизованої системи діагностики, в яких ці методи знайшли практичну реалізацію. У роботі на основі застосування елементів теорії лінійних випадкових процесів удосконалено ймовірнісну модель діагностичних вібраційних сигналів, що виникають у конструктивних елементах електротехнічного обладнання внаслідок прикладення до них ударного збудження; створено методику та програму їх імітаційного моделювання; обгрунтовано використання параметрів цієї моделі як діагностичних ознак для визначення фактичного стану такого обладнання. Розроблено нові методи віброударної діагностики, які базуються на точковому оцінюванні спектральних діагностичних параметрів та методах теорії розпізнавання образів, а також реалізуюче їх програмне забезпечення. На основі отриманих результатів створено та експериментально перевірено діючий лабораторний зразок автоматизованої інформаційно- вимірювальної системи, що дозволяє з наперед заданою точністю і вірогідністю виявляти та класифікувати дефекти вузлів електротехнічного обладнання.
Keywords: електротехнічне обладнання; віброударний сигнал; спектральний діагностичний параметр; статистична діагностика; 621.314:621.391