Експериментальне дослідження способів підвищення рівня екологічної безпеки об’єктів гідросфери - Харламова, О. В. (ІТІГІП, 2016)
Встановлено, що клітинні мембрани мікроводоростей є важкопроникними і використання їх без обробки для отримання енергії є ускладненим. Проведено дослідження із впливу попередньої обробки біомаси мікроводоростей методами кавітації на екстрагування ліпідів (сировина для виробництва біодизеля). При отриманні ліпідів і добуванні біогазу попередня гідродинамічна кавітація виявилась найефективнішою. Отримані результати лягли в основу розроблення технології переробки ціанобактерій, яка включає збір біомаси та синтез із неї біогазу і є елементом управління екологічною безпекою об’єктів гідросфери.
Keywords: екологічна безпека; об’єкти гідросфери; мікроводорості; біогаз; біодизель; гідродинамічна кавітація; 504.4:582.261/.279; 628.3