Розрахунок підпірних стін в піщаних грунтах - Малишев, Олег; Горбунов, Василь (КНУБА, 2025)
Сучасні програмні комплекси для розрахунку підпірних стін, хоч і представлені на ринку в обмеженій кількості, значно підвищують ефективність інженерного проєктування, зменшуючи трудомісткість і час виконання розрахунків. Вони забезпечують можливість моделювання складних інженерно-геологічних умов, дозволяють проводити аналіз за допомогою чисельних методів та автоматизують процеси, які раніше вимагали ручних обчислень. Проте, в алгоритмах і розрахункових модулях таких програм часто реалізуються методики, що базуються на європейських або міжнародних нормативних документах, теоретичних положеннях чи інженерних підходах інших країн. Це може призводити до невідповідності результатів вимогам національних нормативів або до ігнорування специфічних перевірочних умов, обов’язкових згідно з чинними державними стандартами (ДБН, ДСТУ). Як наслідок — обмежується можливість безпосереднього впровадження таких результатів у проєктну документацію без додаткової перевірки або адаптації. У межах дослідження було розглянуто специфіку взаємодії кутових підпірних стін зі стандартною та укороченою консоллю, де остання зумовлює формування несиметричної призми обвалення. Така геометрична особливість впливає на розподіл зусиль у конструкції, особливо при наявності незв’язаних ґрунтів у основі. Було проведено порівняння результатів розрахунків кутових підпірних стін, отриманих за класичними інженерними методами (аналітичними підходами) та за допомогою сучасних програмних комплексів. Аналіз показав, що один із ключових факторів, який впливає на значення згинальних моментів у стіновій частині конструкції — це її висота, особливо при взаємодії з піщаними ґрунтами. Отримані результати мають важливе практичне значення для етапів конструювання та реалізації підпірних споруд, оскільки дозволяють враховувати не лише стійкість і міцність, а й деформаційні характеристики конструкцій у реальних умовах експлуатації.
Keywords: підпірні стіни; стійкість; деформації; основа; програмні комплекси