Становлення української реставраційної школи - Орленко, М. І. (КНУБА, 2016)
українська школа реставрації пройшла довгий і складний шлях. Реставрація як наука збереження історичної спадщини з’явилась лише наприкінці ХІХ століття. Поступово удосконалювалися технології методи реставрації об’єктів. Головний принцип реставраторів у всьому світі – це консервація об’єктів від подальшого руйнування, мінімальне втручання в першооснову пам’ятки, тому найголовніше завдання – не допустити втрати пам’ятки, а відновлюючи чи реставруючи, - не спотворити її, зберігши все для прийдешніх поколінь.
Keywords: українська реставраційна школа; принципи; історичні пам’ятки; збереження