Сорбційне видалення іонів Cu(ІІ) сосновою тирсою, модифікованою тіокарбамідом і параформом - Хохотова, О. П.; Лиштва, П. В. (КНУБА, 2017)
Отримано лігноцелюлозний сорбент шляхом обробки деревної тирси розчином суміші тіокарбаміду і параформу. Досліджено залежність сорбції Cu(II) від часу контакту при різних температурах, побудовано ізотерми сорбції. Встановлені величини граничної питомої ємності для немодифікованої тирси 7,5 мг/г; для модифікованої – 19,3 мг/г. Процес сорбції найкраще описується кінетичним рівнянням псевдо-першого порядку і рівнянням ізотерми Ленгмюра. Досліджено вплив дво- і тризарядних катіонів-сторонніх електролітів на сорбцію важких металів з водних розчинів. Падіння питомої сорбції у присутності солей кальцію на модифікованому сорбенті у 3 рази менше, порівняно з вихідною сировиною. Присутність трьохвалентного заліза значно пригнічує сорбцію міді на обох зразках сорбентів аж до повного її припинення.
Keywords: лігноцелюлозний сорбент; модифікація; тіокарбамід; параформ; важкі метали; сорбція; лигноцеллюлозный сорбент; модификация; тиокарбамид; параформ; тяжелые металлы; сорбція; lignocellulose sorbent; modification; thiocarbamide; paraform; heavy metals; sorption; 628.316.12:66.081.3