Комп’ютерне моделювання температурного поля термальної води в пористому пласті - Фуртат, І. Е.; Кравчук, О. М. (КНУБА, 2017)
У даній статті представлені результати комп’ютерного моделювання температурного поля термальної води в пористому пласті. Дослідження проводились за допомогою програмного забезпечення SolidWorks Flow Simulation. У роботі описана методика побудови геометричної моделі та розрахункової сітки. Для верифікації відсутності значного впливу теплопровідності пласту на розподіл температури термальної води проведені додаткові дослідження. Отримані графічні залежності розподілу температури при заданих параметрах та умовах експлуатації показали, що з часом відбувається «витягування» температурного поля в напрямку підйомних свердловин. Встановлено, що ефективність даної геотермальної циркуляційної системи погіршується через 24 роки. У подальших дослідженнях буде проведено зіставлення отриманих даних з результатами чисельного моделювання. Результати можуть бути використані при вдосконаленні технології видобутку та використання геотермальної енергії.
Компьютерное моделирование температурного поля термальной воды в пористом пласте
Computer Modelling of Temperature Field of Thermal Water in Porous Reservoir
Keywords: комп’ютерне моделювання; геотермальна циркуляційна система; температурне поле; однофазна фільтрація; 620.91:004.94