Ініціативи EUROSDR та EUROGEOGRAPHICS щодо використання сучасних методів збирання геопросторових даних для картографічного картографування - Лазоренко-Гевель, Н. Ю. (КНУБА, 2017)
У статті розглянуто ініціативи європейських організацій EuroSDR та Eurogeographics щодо використання відкритих даних, які збирають за методом краудсорсингу. Відзначено, що рівень розвитку відкритих геопросторових даних, зокрема таких відомих проектів, як OpenStreetMap, GeoNames, Geo-wiki, Ushahidi та інших, дає змогу порушувати питання про можливість їх використання в топографічному картографуванні. Основними перевагами цих геоінформаційних ресурсів є доступність й актуальність геопросторових даних. Оновлення даних забезпечується масовим волонтерським використанням геокодування доступними засобами мобільних пристроїв. Відкриті дані можуть бути використані як компонента постійно діючої системи геоінформаційного моніторингу місцевості та оновлення геопросторових даних. Розглянуто особливості різних проектів відкритих геопросторових даних та відзначено проблеми досягнення необхідної точності відкритих даних саме для забезпечення топографічного картографування.
Инициативы EUROSDR и EUROGEOGRAPHICS по использованию современных методов сбора геопространственных данных для топографического картографирования
EUROSDR and EUROGEOGRAPHICS initiatives by the use of modern methods of geospaspatial data collection for topographic cartography
Keywords: топографічне картографування; геопросторові дані; відкриті геопросторові дані; метод краудсорсингу