Розвиток когнітивних процесів спортсменів методом аутогенних (медитаційних) тренувань - Човнюк, Юрій Васильович; Холодов, Володимир Володимирович (Ліра-К, 2025)
Сучасні тренери-фахівці з різних видів спорту практикують медитацію (як аутогенне тренування) й глибоко переконані, що вона допомагає здолати тривожність й стреси, не допустити депресію, а ще покращує пам’ять та когнітивні здібності спортсменів. У США та Британії ведуться серйозні розмови про необхідність включення її у шкільний курс (у т.ч. у фізичне виховання), так само як і йогу, щоб зменшити втому й здолати високий рівень тривожності та стресів, притаманних учням (та й сучасному спорту!). Виникають закономірні питання: чи насправді від медитаційного аутогенного тренування є така користь й що говорять про це сучасні нейробіологи, нейропсихологи і взагалі сучасна спортивна наука?
Keywords: аутогенні (медитаційні) тренування; когнітивні процеси; медитація; стрес; депресія; 796.015.1