Засоби ментальної підготовки футболістів у структурі річного тренувального циклу - Озерова, Ольга Анатоліївна; Семидочний, Максим Сергійович (Ліра-К, 2026)
У сучасному футболі високої конкуренції перевагу визначає не лише рівень техніко-тактичної та фізичної підготовленості, а й системна ментальна підготовка, інтегрована у всі періоди річного макроциклу. Комплексна періодизація, що охоплює підготовчий, змагальний і перехідний періоди та деталізується на мезо- і мікроцикли, задає логіку дозування як фізичних, так і психологічних навантажень, забезпечуючи поступове нарощування потужності, пікову реалізацію та відновлення без втрати адаптацій. В українській методичній традиції підкреслюється, що розвиток фізичних якостей футболіста в річному циклі є справді ефективним лише за умови цільового поєднання з психорегуляційними засобами на кожному етапі підготовки. Це повністю резонує з міжнародними підходами періодизації, де психонавантаження плануються як тренувальні «стимули» з очікуваними адаптаціями: розвитком і стабілізацією уваги, навичок емоційної саморегуляції, толерантності до невизначеності та стійкості під тиском результату. Відтак ментальна підготовка має не бути «додатком», а становити інтегральний компонент цілісної підготовки команди та кожного гравця, з чітким місцем у календарному плані, у структурі тижневих мікроциклів і навіть у сценаріях окремих тренувальних сесій.
Keywords: ментальна підготовка