Ураження організму спортсмена при використанні допінгу - Черес, Ярослав Вікторович; Боярчук, Вадим Олександрович (Ліра-К, 2026)
Спортсмени, які мають мету покращити тренувальний процес, часто зловживають стимуляторами різних груп, що призводить до серйозних наслідків для їхнього здоров’я. Допінги-стимулятори фізичної і нервової активності є забороненими у сфері спорту з метою контролю доброчесності і забезпечення правильного медичного стану спортсменів. До групи “стимуляторів” включено багато речовин різних фармакологічних груп, але не всі є дозволеними на законодавчому рівні в професійному спорті. В Україні також гостро стоїть проблема допінгу, тому що на міжнародній арені це негативно впливає на репутацію як країни, так і спортсменів, відбувається зниження довіри до національних спортивних інститутів в разі виявлення допінгу, ставить під загрозу здоров’я спортсменів. Саме зараз, є потреба дослідити які саме наслідки несе їхнє вживання і наскільки це небезпечно, проаналізувати підстави для заборони цих речовин, шляхи вирішення проблеми.
Keywords: допінг