Аналіз критеріїв оцінки велосипедної мережі міст - Нікушин, Нікіта (КНУБА, 2025)
У роботі проаналізовано існуючі критерії оцінки велосипедної інфраструктури на основі міжнародних нормативних документів та наукових досліджень. Розглянуто європейські та американські методики (PRESTO, ERA R2, Level of Traffic Stress, Bicycle Level of Service та ін.), які застосовуються для визначення рівня безпеки, комфорту, доступності та інтегрованості велосипедної мережі в транспортну систему міста. На прикладі Києва обґрунтовано необхідність створення інтегрованої системи оцінювання, що враховує міжнародний досвід та локальні особливості. Запропоновано перелік критеріїв для майбутньої методики оцінки, який охоплює інфраструктурні, безпекові, комфортні, соціально-поведінкові та інтеграційні показники.
Keywords: велосипед; велосипедна інфраструктура; веломережа; безпека; критерії оцінки; комфорт; доступність; інтеграція з громадським транспортом; міська мобільність; сталий розвиток