Деякі економічні аспекти із улаштування захисту критичної інфраструктури - Мацала, Микола (КНУБА, 2024)
Досліджено концепцію "Країна Фортеця", яка спрямована на захист критичної інфраструктури України. Розглядаються законодавчі основи, стратегічні ініціативи, технічні та організаційні заходи, що забезпечують фізичний захист об’єктів критичної інфраструктури. Особливу увагу приділено захисту енергетичної інфраструктури, зокрема трансформаторним підстанціям, які мають стратегічне значення для економіки країни. Проведено економічну оцінку вартості захисту об’єктів та аналіз можливих втрат для ВВП і ВРП у разі їх руйнування, що підкреслює необхідність комплексного підходу до їх захисту.
Keywords: захист критичної інфраструктури; країна фортеця; автотрансформатор; економічна доцільність; 351.862.4-029:33(477)