Тактична підготовленість і тактична підготовка футболістів - Шамич, Олександр Миколайович; Божадар, Дмитро Віталійович (Ліра-К, 2025)
У структурі тактичної підготовленості слід виділяти такі поняття, як тактичні знання, уміння, навики. Тактичні знання є сукупністю уявлень про засоби, види і форми спортивної тактики і особливості їх застосування в тренувальній і змаганні діяльності. Тактичні уміння - форма прояву свідомості спортсмена, що відображає його дії на основі тактичних знань. Можуть бути виділені уміння розгадувати задуми суперника, передбачати хід розвитку боротьби змагання, видозмінювати власну тактику і т.п. Тактичні навики - це завчені тактичні дії, комбінації індивідуальних і колективних дій. Тактичні навики завжди виступають у вигляді цілісної, закінченої тактичної дії в конкретній ситуації змагання або тренувальної. Тактичне мислення - це мислення спортсмена в процесі спортивної діяльності в умовах дефіциту часу і психічної напруги, безпосередньо направлене на рішення конкретних тактичних задач.
Keywords: підготовка; футболіст; підготовленість; спортивна тактика; тактичні навики; тактичне мислення; 796.332.011.3