Моделювання деформацій верхнього ярусу пологого купольного покриття - Білик, Сергій Іванович; Тонкачеєв, Віталій Геннадійович (Науково-дослідний інститут будівельного виробництва, 2017)
Розглянуто проблему зменшення кута нахилу верхнього ребра пологого купола по відношенню до горизонту при виборі форми купола. Відповідно до зменшення коефіцієнту пологості кут зменшується, тому при намаганні отримати більш пологий купол, може виникнути проблема зі стійкістю верхнього ярусу купола, пов’язана з негативним ефектом “проклацування”. Настання аварійної ситуації “проклацування” у верхньому ярусі купола може відбуватися за декількома схемами деформацій. Змодельовані схеми деформацій верхнього ярусу пологих сталевих куполів при ідеальних умовах роботи елементів, що надає змогу розробити модель поведінки купола за комплексною схемою деформацій для створення методики випробувань і виготовлення зразка для проведення натурного експерименту.
Keywords: купол; форма; ребро; кільце; деформація; стійкість; проклацування