Підвищення ефективності функціонування термоелектричних генераторів - Луценко, Вадим; Запривода, Андрій; Клименко, Микола; Іносов, Сергій (КНУБА, 2024)
У роботі досліджено функціонування термоелектричного генератора, що знаходиться температурному полі, градієнт якого періодично змінює знак на протилежний. Розроблено експериментальну установку та алгоритм дослідження перехідного режиму роботи термоелектричного генератора. Результатом аналізу отриманих дослідних даних стало визначення оптимальної частоти зміни напрямку зовнішнього температурного поля та значення опору навантаження, для яких вдається отримати максимальне значення генерованої потужності. Запропоновано якісну модель, що пояснює можливість підвищити ефективність роботи термоелектричного генератора при переході до періодичного перехідного режиму функціонування.
Keywords: термоелектрика; термоелектричний модуль; тепловий потік; вимірювання; потужність; перехідний режим; 621.362