Методологія інтегрованого управління відхиленнями в проектах - Данченко, Олена Борисівна (КНУБА, 2015)
Дисертаційна робота присвячена вирішенню науково-технічної проблеми створення теоретико-інструментальних основ методології інтегрованого управління відхиленнями в проектах, яка дозволить підвищити ефективність управління проектами за рахунок зменшення фактичних відхилень від запланованих показників проектів. Розроблено методологічні основи інтегрованого управління відхиленнями в проектах, які представлені у вигляді концепції, базових термінів, моделей, методів, механізмів. Концепція інтегрованого управління відхиленнями в проектах складається з десяти системних принципів та базується на інтеграції процесів управління різними відхиленнями в проектах. Розроблено термінологічну систему інтегрованого управління відхиленнями в проектах, яка складається з взаємопов’язаних категорій, базових термінів та їх визначень. Запропоновано моделі інтегрованого управління відхиленнями в проектах - індикативна, побудована на базі моделі «Project Excellence» IPMA; математична; синергетична; когнітивна. Вдосконалена модель «матрьошки» підходів до управління відхиленнями в проектах. Розроблено та формалізовано методи інтегрованого управління відхиленнями в проектах, а саме метод визначення ступеня небезпеки впливів на проект, метод визначення синергетичного ефекту від інтегрованого управління відхиленнями в проектах, метод «дерева впливів» відхилень на проект. Запропоновано класифікацію методів інтегрованого управління та профілактики відхилень в проектах. Побудовано процес інтегрованого управління відхиленнями в проектах, який замінює п’ять процесів управління різними відхиленнями в проектах і є ефективнішим. Розроблена в роботі методологія інтегрованого управління відхиленнями в проектах впроваджена в практику управління проектами в різних галузях - хімічній, енергетичній, науковій, виробничій та рекомендується до використання в проектно-орієнтованих компаніях.
Keywords: методологія інтегрованого управління; інтегроване управління, відхилення в проектах; причини відхилень; індикативна модель відхилень в проектах; процеси управління відхиленнями; когнітивна модель; синергетичний ефект; 005.8