Пневматична опалубка: досвід і перспективи застосування - Прокопенко, Даниїл; Шпакова, Ганна (КНУБА, 2025)
У статті проаналізовано досвід та розглянуто перспективи застосування технології пневматичної опалубки у сучасному будівництві. Описано принцип дії та конструктивні особливості мембранних систем, їхні переваги й обмеження. Проаналізовано сфери використання як у підземному будівництві, так і в надземних архітектурних об’єктах. Показано, що розвиток технології пов’язаний із використанням нових полімерних матеріалів та цифрового моделювання, що відкриває нові можливості для формування складних просторових конструкцій.
Keywords: пневматична опалубка; гнучкі мембрани; будівництво підземних об’єктів; Binishells