Значення числа Люссон-Жирара під час ідентифікації рому - Стефанова, О. М.; Юдічева, О. П.; Ковальчук, Ю. І. (КНУБА, 2020)
Під час ідентифікації рому і виявлення його фальсифікації проводять визначення числа Люссон-Жирара (суми кислот та ефірів у перерахунку на оцтову кислоту; альдегідів – у перерахунку на ацетальдегід; фурфуролу і вищих спиртів – у перерахунку на аліловий спирт у мг на 100 мл абсолютного алкоголю). У світі всі сорти рому за цим числом поділяють на три групи: вищий (високоефірний) з числом Люссон-Жирара від 550 до 900. Вирізняється порівняно високою екстрактивністю і досить інтенсивним букетом; середній (число Люссон-Жирара – від 450 до 550). Має добре розвинений, виражений та повний смак та доволі сильний специфічний аромат; нижчий (число Люссон-Жирара – від 350 до 450). Відрізняється ніжним, приємним букетом і легким смаком. У випадку, якщо число Люссон-Жирара у напої нижче від 350, можна говорити про наявність фальсифікації рому.
Keywords: число Люссон-Жирара; ідентифікація; ром; оцтова кислота; ацетальдегід; фальсифікація