Особливості емоційної сфери спортсменів паралімпійців - Озерова, Ольга Анатоліївна; Дашко, Олександр Вікторович (Ліра-К, 2025)
На сьогодні паралімпійський спорт став важливою частиною суспільства, оскільки він сприяє соціалізації людей з інвалідністю. Участь у змаганнях допомагає спортсменам не тільки підвищити фізичну форму, але й розвивати почуття власної гідності, впевненості у собі та формувати позитивну самооцінку. Емоційна сфера відіграє критичну роль у досягненні успіху в спортивних змаганнях. Паралімпійці, як і всі спортсмени, стикаються з високими емоційними навантаженнями під час тренувань і змагань. Вивчення їхніх емоційних реакцій та особливостей дозволяє розробити ефективні психологічні методи підтримки, що допомагають спортсменам управляти стресом, тривогою та іншими емоційними станами. Це, в свою чергу, може суттєво вплинути на їхні результати та загальне самопочуття. Крім того, підвищена увага до емоційної сфери паралімпійців сприяє розвитку тренерських стратегій, які враховують індивідуальні потреби кожного спортсмена. Розуміння емоційних особливостей допомагає тренерам створювати більш комфортну та підтримуючу атмосферу, що може позитивно позначитися на результатах.
Keywords: паралімпійський спорт; психологічні методи; паралімпійці; 796.01-056.26