Підвищення ККД сонячних колекторів - Юзьков, Денис (КНУБА, 2025)
У роботі досліджено ефективність використання сонячних колекторів як джерела теплоти в комбінованих системах теплопостачання. Розглянуто вплив географічного розташування, погодних умов, сезонних коливань інсоляції та конструктивних особливостей колекторів (плоских і вакуумних) на їх продуктивність. Проаналізовано явище стагнації, роль баків-акумуляторів у стабілізації системи, а також технічні рішення для підвищення коефіцієнта корисної дії (ККД), зокрема застосування нанорідин, автоматичне регулювання кута нахилу та вдосконалена теплоізоляція. Особливу увагу приділено високотемпературним органічним теплоносіям (ВОТ), які дозволяють ефективно працювати в умовах високої температури без надлишкового тиску. Отримані результати можуть бути використані при проєктуванні надійних і енергоефективних систем відновлюваного теплопостачання.
Keywords: теплопостачання; джерело теплоти; плаский сонячний колектор; вакуумний сонячний колектор; відновлювальні джерела теплоти; ККД