Gospodarka rolna regionu Dolnego Śląska w latach 1918–1989 - Straszak-Chandoha, Sylwia (Бескиди, 2019)
Artykuł ma na celu przedstawienie ewolucji form gospodarowania na wsi dolnośląskiej w latach 1918 – 1989. Zmiany jakie zachodziły na terenie Dolnego Śląska w badanym okresie dotyczyły każdej płaszczyzny, zarówno ekonomicznej, politycznej jak i społecznej. Artykuł podzielony został na trzy zasadnicze części. Część pierwsza koncentruje się na latach 1918 – 1939 do rozpoczęcia działań wojennych, kiedy region dolnośląski stanowił jedną z prowincji Rzeszy i charakteryzowała go kapitalistyczna forma gospodarowania. Część druga omawia pierwsze lata powojenne i proces uspołeczniania wsi do 1956 r. W części trzeciej przedstawione będą podstawowe założenia polityki państwa względem rolnictwa w latach 1956 – 1989.
Keywords: gospodarka rolna; zarówno ekonomicznej; politycznej jak i społecznej; 631.11(437.3)"1918/1989"