Концептуальні проблеми сучасного унітаризму в Україні у контексті світового досвіду - Батанов, Олександр Васильович (Економічна думка, 2016)
Відповідно до Конституції України за формою територіального устрою наша держава є унітарною. Термін «унітарна держава» походить від латинського unus, unitаs, що означає «один», «єдність». Унітарна держава, таким чином, складається не з державних утворень, а з адміністративно- територіальних одиниць, правовий статус яких визначається центральною владою. Унітарний характер держави означає, що територія у межах існуючих державних кордонів є цілісною і недоторканною, що складові частини цієї території перебувають у нерозривному взаємозв’язку, відзначаються внутрішньою єдністю і не мають ознак державності, як це властиво складовим частинам, скажімо, федеративної держави.
Keywords: проблеми сучасного унітаризму; унітаризм; 323.171(477)