Економіко-екологічні аспекти використання конструкцій з клеєної деревини у будівництві - Росинський, Андрій; Хміль, Любомир Михайлович (КНУБА, 2024)
У роботі розглянуто актуальні економіко-екологічні аспекти використання конструкцій з клеєної деревини в контексті глобальних змін клімату та необхідності трансформації будівельної галузі. Проведено порівняльний аналіз дерев'яних конструкцій із традиційними залізобетонними та сталевими аналогами, акцентуючи на здатності деревини поглинати вуглець та знижувати викиди парникових газів. Висвітлено переваги клеєної деревини, такі як усунення природних недоліків матеріалу, стабільність характеристик, менша маса та простота монтажу, що сприяє енергоефективності транспортування. Автори доводять економічну доцільність використання таких конструкцій через можливість збільшення корисної площі будівлі та скорочення загальної тривалості будівельних робіт завдяки заводському виготовленню елементів. Зазначено, що після завершення життєвого циклу ці конструкції придатні до переробки або використання як джерело енергії, що мінімізує відходи. Зроблено висновок про значний потенціал клеєної деревини для забезпечення сталого розвитку, але наголошено на потребі розширення відповідної нормативної бази.
Keywords: клеєна деревина; екологічна сталість; вуглецевий слід; економічна ефективність; енергоефективність; утилізація; монтаж; лісове господарство; будівельні конструкції