Порівняння інтерпретацій даних, отриманих за допомогою CPTu та DMT: особливості вимірювань, розбіжності розрахункових параметрів - Бондарев, Костянтин; Жук, Вероніка (КНУБА, 2025)
У роботі представлено порівняльний аналіз результатів статичного зондування з вимірюванням порового тиску (CPTu) та випробувань дилатометром Маркетті (DMT), проведених на різнотипних ґрунтах. Розглянуто особливості методик вимірювань і фактори, що впливають на точність отриманих параметрів: проникнення конуса, відгук порового тиску, дилатометричний модуль деформації та індекси відносної щільності. Виявлено ключові відмінності у визначенні геотехнічних характеристик, таких як коефіцієнт преконсолідації, модуль стисливості, недренована міцність на зсув. Особливу увагу приділено розбіжностям у розрахункових параметрах, спричинених різними фізичними принципами роботи приладів та неоднорідністю ґрунтових шарів. Отримані результати дають змогу уточнити алгоритми інтерпретації даних та підвищити достовірність геотехнічних розрахунків при проектуванні фундаментів і споруд.
Keywords: CPTu; DMT; геотехнічні дослідження; порівняння методів; коефіцієнт преконсолідації; модуль стисливості; недренована міцність на зсув; розбіжності параметрів