Технологія бетонування внутрішніх стін і перегородок вертикальним пересувним методом - Клис, Максим (КНУБА, 2025)
У тезах розглянуто технологію бетонування внутрішніх несучих стін і перегородок вертикальним пересувним методом із застосуванням мобільної платформи з інтегрованою опалубкою. Суть підходу полягає в поетапному заповненні порожнини опалубки знизу вгору в межах одного сегменту на всю висоту стіни із подальшим боковим переміщенням платформи на сусідній сегмент без повного демонтажу. Узагальнено вимоги до бетонних сумішей, регламент керування швидкістю підйому рівня та тиском на щити, практики віброущільнення та влаштування вертикальних робочих швів (ключ/шпонка, адгезійні системи). Наведено типову структуру операцій, контроль геометрії й поверхні, а також орієнтири продуктивності та трудомісткості, як їх повідомляють автори публікацій (зокрема, скорочення циклу порівняно зі стаціонарними щитовими системами та зменшення трудовитрат за рахунок мінімізації перестановок опалубки). Розроблені обмеження застосування (щільне армування, висока текучість сумішей, ризики надлишкового тиску) та сфери доцільності — інтер’єри з насиченою інженерією, серійне планування перегородок, ритмічні фронти робіт у житлових і громадських будівлях.
Keywords: внутрішні стіни; перегородки; вертикальне бетонування; пересувна опалубка; робочий шов; продуктивність; контроль тиску; віброущільнення