Проблема відтворення еталонної оптичної осі під час повірки та калібрування геодезичних приладів - Самойленко, О. М.; Адаменко, О. В.; Кукарека, Б. П. (КНУБА, 2017)
Нині у світі у виробників приладів немає єдиної технічної політики в галузі калібрування приладів для вимірювання вертикального площинного кута відносно горизонтальної площини. Для калібрування теодолітів і тахеометрів, нормована середня квадратична похибка вимірювань якими становить 0,5″ або 1″, потрібні еталонні прилади та методика вимірювань ними, що дало б змогу відтворювати горизонтальну оптичну вісь з розширеною невизначеністю, не більшою за 0,3″. В роботі виконано опис та аналіз найбільш поширених методів, використовуваних у світі для відтворення горизонтальної візирної осі. Як показано у роботі, застосування цих методів є недоцільним, оскільки вони або занадто важкі в реалізації, або несамодостатні, або відтворюють горизонтальну візирну вісь з недостатньою точністю. Знайти рішення цієї проблеми можна за допомогою розробленої нами самодостатньої універсальної методики калібрування будьяких приладів для вимірювання вертикальних кутів.
Проблема воссоздания эталонной горизонтальной оптической оси для поверки и калибровки геодезических приборов
The problem of the indication of visual reference horizontal axis during geodetic equipment verification and calibration
Keywords: горизонтальна оптична вісь; еталон; горизонтальна площина; геодизичні прилади; геометричні параметри; метрологічні характеристики; середня квадратична похибка