Дослідження методів оцінювання параметрів просторових оболонок інженерних споруд для цілей геодезичного моніторингу за даними наземного лазерного сканування при наявності грубих помилок - Куліченко, Н. В. (КНУБА, 2016)
Наведено методику виявлення деформацій просторових оболонок шляхом математичного моделювання досліджуваних поверхонь. Розглянуто особливості моделювання поверхонь за даними наземного лазерного сканування за умови наявності грубих помилок у результатах сканування. Розглянуто існуючі методи оброблення даних, що спотворені грубими помилками. За експериментальними даними сканування перевірено ефективність моделювання поверхонь методами: найменших квадратів, варіаційно-зважених наближень, середньої квадратичної колокації, найменших модулів. За результатами моделювання найбільш ефективними виявилися метод середньої квадратичної колокації та метод варіаційно-зважених наближень.
Keywords: метод найменших квадратів; рекурентний метод найменших квадратів; метод середньої квадратичної колокації; метод варіаційно-зважених наближень; груба помилка; деформація оболонки; method of least squares; recursive least squares; mean square collocation method; the method of variation-weighted approximations; blunder; shell deformation; 528.48