Іноземний вплив на архітектуру Західної України XIV - XIX ст. - Синякевич, Марія Костянтинівна (Бескиди, 2017)
Піднесення вітчизняного мистецтва XIV - першої половини XVII ст. зумовлювалося багатьма чинниками. З одного боку, зберігала значущість художня система Київської Русі, а з другого - помітними стали ренесансні тенденції та звернення до здобутків тогочасного західноєвропейського мистецтва. Зміни в мистецтві були пов'язані із формуванням та утвердженням національної самосвідомості українців, зростанням патріотичних і національно- визвольних настроїв, а також із посиленням уваги до відбиття земного життя людини, утвердження її значущості в реальному світі.
Keywords: архітектура Західної України; ренесанс; готична архітектура; європейська архітектура